Manuál pro návštěvy aneb jak ne/navštěvovat v šestinedělí

Jste-li budoucí nebo novopečení rodiče, směle toto desatero přepošlete celé široké rodině a kamarádkám. Kamarádům nemusíte, ti to chtějí stejně jenom zapít.

Tento manuál jsem vytvořila na základě 12 týdnů, které jsem jako šestinedělka prožila 500km od nejbližšího člena rodiny. Takže když někdo přijel, nějakou chvíli pobyl. Příště už bych to udělala jinak. Jak? Tady to máte:

Desatero pro návštěvy v šestinedělí

1. Nejdete moc brzy?

To, že jste právě obdrželi radostnou zprávu neznamená, že na sebe musíte hodit kabát a startovat auto. Je skvělé, že máte radost a určitě si miminko ještě hodně užijete. Ale co v tuhle chvíli můžete udělat nejlíp, je nechat novopečené rodině soukromí. Jak ženě, která se zotavuje po porodu a téměř neustále kojí, tak miminku, které se seznamuje se světem a jediný člověk, kterého teď potřebuje, je maminka. A tatínek se o oba láskyplně stará. Dopřejte jim jejich líbánky.

Na návštěvu v porodnici zapomeňte úplně, pokud nedostanete výslovné pozvání.

2. Ohlaste se předem

Rozhodně se neohlašujte rovnou zvonkem na dveřích. Dejte rodičům dostatek času, aby se na návštěvu připravili. Představte si, že uprostřed noci někdo zazvoní a s hlaholem se vám vrhne kolem krku. Budete v šoku? Nejspíš ano. A prvních pár dní po porodu je pro většinu rodičů právě takových. Bývají v pyžamu, v posteli, rozespalí, vyčerpaní a šťastní. Tak pro to mějte pochopení.

3. Nechoďte s prázdnou

Takže po pár dnech od porodu jste se dopředu ohlásili a novopečení rodiče vás s radostí očekávají. Skvělé. Na žádnou návštěvu se nechodí s prázdnou. A na tu novorozeneckou už vůbec ne! Co tedy přinést? Spoustu dobrého jídla. Třeba silný vývar se zeleninou, lasagne nebo kuře se zeleninou. Neumíte vařit? Kupte jídlo s sebou (ideálně do svých vlastních krabiček). Jen se vyvarujte chilli con carne, pizze a knedlo-vepřo-zelo. Uvidíte, že zabodujete.

4. Na lapače prachu ani nemyslete

Chcete udělat miminku radost a nesete mu roztomilého plyšového králíčka? Nebo slonečka? A co tuhle heboučkou žirafku? Víte, kolik máme doma za dvě šestinedělí plyšáků? 2 pytle! Zeptejte se raději rodičů, co by se jim v tuhle chvíli pro miminko nejvíc hodilo. Možná raději uvítají hotovost nebo je potěší balík plen.

5. Přineste dárek rodičům i starším sourozencům

Po narození miminka věnují všichni pozoronost jemu. Jak je roztomilé a maličké a ty oči má po tatínkovi a nosík po mamince… Nezapomínejte ale na starší sourozence nebo rodiče. Rodičům můžete přinést něco k snědku a nebo třeba deník, do kterého si budou zapisovat drobnosti o miminku. Jednou tím budou moc rádi listovat.  Staršímu sourozenci nejspíš uděláte největší radost, když ho vezmete někam na výlet a budete mu věnovat celou svou pozoronost. Protože o tu díky mladšímu sourozenci v tuhle chvíli přišel!

Novopečenou maminku můžete potěšit nádhernou relaxací, která byla vytvořena právě pro citlivé období šestinedělí. 

6. Umyjte si ruce a zapomeňte parfém

Rada jak ze základní školy? Ano. Ale věřte mi, že jakmile prarodič, nadšená tetička nebo jiný návštěvník překročí práh, bude volat: „Tak mi toho našeho kloučka ukažte!“ nebo „Tak kdepak ji máte, tu svou princezničku?“ A málokdo z nich řekne: „Tak kdepak máte tu koupelnu, abych si mohl důkladně umýt ruce?“ Nestavějte rodiče do trapné situace, kdy vám to budou muset připomenout (nebo ještě hůř: skřípat zubama).

Parfém rozhodně v ten den nepoužívejte. Miminko není na žádné vůně zvyklé a byl by to pro něj šok. Může mu to způsobit vyrážku nebo ho to vyvede z míry a začne plakat. Mluvím z vlastní zkušenosti – z prvorozené dcerky jsem parfém cítila ještě několik dní. U druhé už dostávaly všechny návštěvy upozornění smskou.

7. Než se vrhnete na miminko, zeptejte se

Je to ohromně lákavé, zejména pro ženskou část návštěv. Vrhnout se na miminko, opusinkovat ho a spočítat všechny ty roztomilé prstíčky. Buďte taktní a držte se zpátky. Nemluvě o hygienické stránce tělesného kontaktu.

Pokud si miminko chcete pochovat, ale nejste si úchopem jistí, sedněte si a nastavte náruč, do které vám rodiče miminko dají. Tak to pro něj bude nejšetrnější. Miminko podpírejte celou paží, tedy tělo i hlavičku naráz, ne dvěma rukama jednotlivě.

8. Buďte k ruce

Neznamená to, že se máte hned chopit vysavače a ostentativně uklízet očividný nepořádek. Zeptejte se rodičů, s čím chtějí skutečně pomoci.  Možná poskládat prádlo, vzít starší dítko na hřiště nebo zajet na nákup.

Pokud máte chuť na zákusek, přivezte si ho. Pokud byste si dali kávu, uvařte si ji. Nenechte se obsluhovat. Naopak zásobujte a opečovávejte novopečené rodiče.

9. Nedávejte nevyžádané rady.

Jste zkušenými rodiči? Vychovali jste horu dětí a teď byste těm rodičům-zelenáčům dali rádi pár rad do života? Zapomeňte na to. Pokud se vás na něco výslovně nezeptají, držte jazyk za zuby. Oni si na spoustu věcí přijdou sami a navíc potřebují praxi. Jen tím, že se o miminko budou sami starat, tak získají sebevědomí. Rozhodně je za nic nekritizujte a naopak je povzbuďte, jak jim to jde.

Netaktní je také ptát se na intimní otázky ohledně porodu a kojení. To mohou jen pro ženy, které jsou novopečené mamince skutečně blízké.

A prosím vás, zdržte se historek typu „jo to když ses narodila ty, to já jsem…“ nebo „to za nás takhle nebylo, my jsme museli…“ Novopečení rodiče si teď prožívají to svoje nejintenzivnější rodinné období, tak do toho netahejte, se vším respektem, svůj pravěk.

10. Zdržte se krátce

Přijde vám, že čas s miminkem neskutečně utíká? Teprve jste si dopili kafe? Tak to je nejvyšší čas se potichoučku rozloučit. Nechte novou rodinu, ať si tento neopakovatelný čas užívá v soukromí. Tvoří tím základ své rodiny.

Pokud jste dodrželi celý manuál, gratuluji!! Věřte mi, že jste v oblíbenosti poskočili hned o několik příček. Chcete ještě výš? Pak tu mám hluboce uvolňující relaxaci pro všechny novopečené maminky. Jmenuje se KRÁSNÉ ŠESTINEDĚLÍ a pomůže jí sžít se s novou rolí, dovolit si odpočívat a říct si o pomoc. Zaměřit se na své tělo a poděkovat mu za zázrak, že přivedlo na svět tohle nádherné miminko. Povzbudí ženu při kojení.

Relaxaci je možné poslouchat online nebo si ji stáhnout do mobilu/počítače. Jako bonus k ní maminka dostane i relaxační hudbu, která pomáhá uklidnit i miminko. Cena relaxace je jen 180,- Kč, tedy méně než plyšová hračka nebo řezaná květina, která za pár dní zvadne. Tenhle dárek bude dělat radost déle než šest týdnů 😉

Komentáře
  1. Petra napsal:

    Dobrý den, moc krásně napsané! A ze zkušenosti – na 100%pravdivé. Jdu rozesílat tento článek svému okolí… 🙂
    Pěkný den, Petra

  2. Lucie napsal:

    To je super! Jsem v 6.měsíci, ale už mám chuť to rozeslat 😀 zkusím to ještě pár měsíců vydržet

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů