Jak se přestat cyklit v bludném kruhu frustrace (nejen) v podnikání

Dnes s vámi sdílím příběh své klientky, která by chtěla změnit práci a následovat své volání, ale… Ale má k tomu spoustu svých vnitřních příběhů a výmluv, proč tu změnu nemůže udělat, zároveň má v sobě ale obrovský potenciál. Chci vám popsat, co jsme si spolu ukázaly, v čem je zacyklená, jak si svůj bludný kruh tvoří sama a jak z něho může ven. 

Jinak termín BLUDNÝ KRUH FRUSTRACE tady aplikujeme na podnikání, ale původně jsme ho vymyslely s Lindou Berger z Blahobytí při našem brainstormingu a spolupráci.

Od copywritingu ke koučinku

Má klientka popisovala, že dělá něco, co ji moc nebaví a nenaplňuje. Pracuje jako copywriterka, ale láká ji práce s energií a koučink. Zeptala jsem se jí, proč v tom tedy pokračuje? Její odpověď byla: „Jsem v tom dobrá a znám to.” Zároveň má strach a obavy z toho, jestli ji koučink uživí.

Pojďme si to rozebrat. Tato klientka dělala něco, co ji nebavilo, ale dělala to jen proto, že to zná a je v tom dobrá. Zároveň čekala na průlom, na velký úspěch v jejím dosavadním podnikání, kdy vydělá víc peněz a bude se moci pustit do vzdělávání v koučinku, tedy do toho, co ji opravdu volá. Ale právě proto, že její motivace vydělat peníze by přišla z energie strachu a nedostatku, tedy ten záměr by nesl strach a nedostatek, je nízká pravděpodobnost, že se jí to podaří. Naše energie má být bez strachu z nedostatku a bez lpění. Tohle musí pustit. Ale tím se vrací zase zpátky k tomu, že to nebude moct pustit, protože tam nebude mít ten velký úspěch a peníze, díky kterým bude moci rozjet novou kariéru. Takže bude zase čekat na průlom a dělat to z energie nedostatku. Bude se v tom cyklit buď celý život, nebo se rozhodne z tohoto bludného kruhu frustrace vystoupit.

“V NAŠEM ŽIVOTĚ JEDEME NA AUTOPILOTA A OPAKUJEME ZHRUBA 80 % VČEREJŠÍCH MYŠLENEK. DOKUD SI NEZVĚDOMÍME SVŮJ VNITŘNÍ PROCES, BUDOU NÁŠ ŽIVOT ŘÍDIT NAŠE VNITŘNÍ STÍNY.

Šárka Chapman

O našem životě rozhodují naše vnitřní stíny

Jaké aspekty se nám tady ukazují? Je jich několik, já je ale zobecním, protože vždycky záleží na vaší individuální situaci a vašich stínech, to znamená – jaké hlavní stíny za vás rozhodují. My se totiž mylně domníváme, že se aktivně rozhodujeme a žijeme, ale není to tak. Jedeme na autopilota, kdy opakujeme okolo 80 % i více myšlenek z našich předchozích dní a vlastně všechna rozhodnutí řídí naše vnitřní stíny. To znamená, pokud tam máte sabotéra, vaši vlastní prostituku v tom nesexuálním smyslu, například oběť nebo zraněné vnitřní dítě, tak se rozhodujete na základě těchto strachů, typicky: to ještě není dost dobré, měla bych si ještě dodělat nějaký certifikát, a až budu mít dost peněz. 

Co se nám tedy ukazuje v tomto bludném kruhu frustrace v podnikání? 

  • Čekám na souhlas nebo na nějaké znamení z venku.
  • Bojím se přijmout zodpovědnost. Čekám, až mi to posvětí třeba partner, rodič, klient, nebo až přijde vysněná částka.
  • Mám strach udělat rozhodnutí.
  • Čekám, jsem v pozici oběti a nevěřím, že se mohu rozhodnout sama za sebe.
  • Jsem zvyklá žít v silně zraněné mužské energii. Protože když jsme v celistvé mužské energii, tak se nebojíme jít do akce a užíváme si vystoupení z komfortní zóny, užíváme si tu expanzi. 
Na tohle téma jsem natočila video, které si můžete pustit také do sluchátek jako podcast. Další videa najdete na mém YouTube.

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Jak z toho ven?

Z kruhu vystoupíme teprve tehdy, když se pro to rozhodneme. Často je to úplně jednoduché, protože stačí naslouchat své intuici. Jenže my se tomu bráníme. Naše ego nás chrání a říká nám, ať nikam raději nechodíme, ať to neděláme. Co když selžeme, co si řeknou lidi, ego má prostě miliony výmluv.

Proto je tak důležité to vnitřní ztišení, kdy se dokážeme lépe napojit na sebe a zvědomit si, co jsou naše strachy a co vychází skutečně z nás. Vnímat, kam nás vede intuice, a důvěřovat si. A jakmile tohle uděláme, tak najednou všechny ty naše výmluvy začnou odpadávat.

Protože akce maže pochyby. Když se do toho dáme, když už vykročíme, tak najednou všechny ty výmluvy popraskají jako bubliny. Zkuste se ohlédnout a vzpomenout si, kdy jste toto ve svém životě už udělali? 

“Každá kampaň je obrovská možnost růst. Když se přestaneme bát toho, co se nepodaří, přestaneme lpět na výsledku a vezmeme to jako příležitost, protože nikdy nevíme, co je pro nás nejlepší.”

Šárka chapman

Afirmace začnou měnit vaše podvědomé nastavení k lepšímu

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak začít měnit svůj mindset, je afirmování. Co jsou afirmace, jak je správně používat a kdy, se dočtete v článku Co jsou AFIRMACE a co dělat, aby fungovaly?

Vyzkoušejte „Pozitivní jednadvacítku„, afirmace, které jsem vytvořila spontánně v euforii po přestěhování do našeho vysněného domu v Cornwallu.

Každé ráno jsem vyšla bosky na balkón, vyfotila jsem moře a kopce a vytvořila afirmaci.

A protože mi přišla nádherná a silná odezva od sledujících na Instagramu, nahrála jsem afirmace do hodinové smyčky a vytvořila 21 karet s afirmacemi, které si můžete vytisknout nebo si je uložit na plochu telefonu. Afirmace si můžete zdarma stáhnout zde.

Co když z kruhu vystoupíme?

Zaprvé velmi často nám začnou vyskakovat naše vnitřní stíny. Ne pochyby, ale opravdu stíny. A to je skvělá příležitost posvítit si na ně. Například se rozhodnete spustit svůj první kurz, svou první kampaň. Budete následovat svou intuici, překonáte ty strachy, ale zároveň vám budou vyskakovat vaše vnitřní stíny (to nemůžeš takhle nacenit, je to moc drahé, ještě nejsi tak dobrá).

Z mého pohledu je každá kampaň obrovská možnost růst. Když se přestaneme bát toho, co se nepodaří, přestaneme lpět na výsledku a vezmeme to jako příležitost, protože nikdy nevíme, co je pro nás nejlepší. Například ta kampaň nevyjde podle našich představ, ale otevře nám další možnosti, které v tu chvíli nevidíme. To je jedna věc, že vlastně je to příležitost růst a čistit a přijímat své vnitřní stíny a pracovat s nimi. Protože jinak se nám neukážou, ale zůstanou v našem podvědomí. Není to tak, že když je nevnímáme, tak nás neovlivňují. Naopak. 

Zadruhé přijde obrovský posun v naší energii, takzvaný Energetic Shift. A často právě s ním přijde kvantový skok, ten veliký posun v naší energii. My ho v tu chvíli nevidíme, děje se, aniž bychom ho vnímali. Právě že kvantový skok je plný těch vnitřních stínů, vnitřní práce, cítíme se často dole. Kvantový skok nejsou žádné happy vibes. Naopak, je to velmi intenzivní období, a proto ho spousta lidí vzdá. Stejně jako práci s vnitřními stíny. 

To ale není případ mé klientky, ta do změny opravdu šla a nyní hledá způsob, jak jí plně dosáhnout. A co je další skvělá věc: pokud podnikáte a máte své klienty, tak je důležité, abyste žili tím, co předáváte dál. Pokud tedy chceme, aby klientka šla do akce, tak to samé potřebujete udělat my. 

Těch aspektů je tam spousta, ale vždy to rozhodnutí musí vyjít z nás a z napojení na vnitřní já, skrze naslouchání intuici.

Udělali jste vy někdy změnu a poslechli svoji intuici? Budu se těšit na vaše sdílení a příběhy v komentářích.

A pokud naopak cítíte, že se v tom stále cyklíte, pojďte z toho kruhu vystoupit se mnou v transformačním prožitkovém workshopu Vykroč z kruhu frustrace.

Těším se na vás

Šárka

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů