3 mega chyby, které jsem udělala na začátku svého podnikání

Podnikáte? A máte pocit, že jste od začátku dělali vše správně? Já ten pocit rozhodně nemám, když se ohlédnu nazpět, změnila bych zejména tři věci. A kdo se teprve chystáte rozjet svůj byznys, možná vám moje mega chyby pomůžou k tomu, dělat to hned ze startu lépe.

1. Byla jsem na celé podnikání sama

Neměla jsem tým, neměla jsem koučku, neměla jsem svou mastermind, snažila jsem se všechno dělat sama, abych ušetřila, a podle toho to také vypadalo. Je určitě skvělé mít podporujícího partnera a kamarádky, kterým se svěříte, ale tito lidé nikdy nebudou vaši koučové a pravděpodobně vám v podnikání neulehčí prakticky. Je potřeba obklopit se lidmi, kteří vás podporují. Já mám svou virtuální asistentku, která pro mě dělá věci, které by mi trvaly 10krát tolik. Spolupracuji s další ženou, která za mě dělá aktivity, kde nemám svoji zónu genia, a tedy se můžu věnovat věcem, které mi jdou, baví mě a které přinášejí ostatním největší hodnotu. 

Zároveň se obklopuji lidmi, kteří jsou v mnohém lepší než jsem já a tudíž já se díky nim zlepšuji. A někdy s vámi posdílím, co do práce a spolupráce přináší znalost Human Designu, to pro mě bylo velké uvědomění. Díky tomu může práce fungovat lépe a ve větším souladu. 

2. Neinvestovala jsem do sebe

A samozřejmě každá investice má nějaké náklady, pro mě bylo tou investicí obrovské množství času. Sjížděla jsem všechny freebies a e-booky, kde jsem nikdy nemohla jít skutečně do hloubky, protože to freebie, magnet je jen taková ochutnávka, pozvánka k tomu, abychom zjistili, jestli nám daný člověk a téma sedí. 

Já už si freebie nestahuju, vybírám si koučky, průvodkyně, mentorky velmi intuitivně, neanalyzuju, neřeším, prostě když jsme s člověkem na stejné vlně, když je mi s ním fajn, když cítím, že mi má co předat, tak do sebe opravdu investuju. Obklopuji se ženami, které mě motivují a inspirují. Velký průlom přicházel s tím, že čím víc jsem do sebe investovala, čím větší podporu jsem měla, novou perspektivu, nové nástroje, tím rychleji jsem se posouvala. 

Na tohle téma jsem natočila video, které si můžete pustit také do sluchátek jako podcast. Další videa najdete na mém YouTube.

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

3. Nevystupovala jsem ze své komfortní zóny

Třetí velkou chybou bylo to, že jsem nevystupovala ze své komfortní zóny a zůstávala jsem tam, kde mi bylo dobře. Když jsem opustila práci v korporátu a začala jsem se tehdy věnovat svému poslání – být lektorkou hypnoporodu – tak jsem akorát postovala příspěvky na Instagram a psala blog, tam jsem se mohla hezky schovat. Nedělala jsem žádná živá vysílání, z toho jsem měla hrozný strach, a proto jsem zůstávala ve své komfortní zóně. Nedělala jsem skupinové kurzy, ale jen 1:1 konzultace a zůstávala jsem si tam v bezpečí. A až pak jsem se pustila do nových věcí, ze kterých jsem sice měla strach, ale až tehdy se všechno začalo rozjíždět a mohlo přijít třeba to, že jsem podpořila stovky žen, o čemž se mi předtím ani nesnilo. Za 2 roky to bylo neuvěřitelných téměř 2000 žen!

Ten první kvantový skok přišel až ve chvíli, kdy jsem opustila svou komfortní zónu a nechala jsem se vést intuicí, protože ta nás vždycky vede dál, láká nás dělat věci, kde rosteme a posouváme se. 

Šárka chapman

Vždy je možné dělat to a cítit se lépe

Toto byly moje 3 chyby. Pokud víte, že některou z nich také děláte, podívejte se na to, co můžete změnit, co můžete dělat jinak? Co cítíte, že potřebujete? Jak se ve svém podnikání a životě cítíte? Ta investice do sebe může být jak v podnikání, tak i v péči o děti, o domácnost.

Nesnažte se to všechno zvládnout sama. Pokud vše děláte sama, podívejte se na to, co vás drží, jestli je tam například potřeba kontroly – nikdo to neudělá tak dobře jako já. Nebo třeba strachu z investice. Zkuste se naladit na verzi sebe samé, kterou chcete být, kde chcete být. Podívejte se zpátky na ten svůj dnešek a řekněte si, co by asi dělala tahle moje verze, jak to vidí ona? Pro mě bylo toto vždy velmi silné – podívat se problém nejen ze svého úhlu pohledu nyní, protože stále rostu, a podívat se na to i z pozice verze, která vidí věci zpětně a jinak. Stejně tak, jako to umí vaše koučka, průvodkyně, mentorka.

Budu ráda za vaše komentáře a aha momenty. Co třeba cítíte, že potřebujete ve svém podnikání i životě přenastavit? Pokud si nevíte rady nebo se chcete posunout ve specifické oblasti, ráda vám pomůžu ve svých kurzech a workshopech nebo v energetickém koučinku.

Šárka

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů