Co jsou AFIRMACE a jak je používat, aby fungovaly?

Jak se naladit na sebe a začít používat afirmace, které fungují.

Afirmace jsou specifické pozitivní výroky, díky kterým překonáte negativní myšlenky a vytvoříte si nové dráhy v mozku pro pozitivní mentální, emocionální i fyzické změny. Vaše myšlenky totiž tvoří vaši realitu. To, jak myslíme a kam směřujeme naše myšlenky a energii, to podporujeme. 

Jak funguje naše mysl

K afirmacím jsem se dostala před 5 lety, když jsem byla podruhé těhotná. Chtěla jsem prožít vědomý a snadný porod a proto jsem začala pracovat s hypnoterapií. Hypnoterapie není hypnóza, ale funguje na podobném principu, protože pracuje s myslí v hlubokém uvolnění. 

V tom je velký rozdíl – protože vědomá a podvědomá mysl mohou jít často proti sobě.

Například: přeji si krásný a hladký porod, ale za život jsem slyšela tolik dramatických příběhů a hlášek, že tomu nevěřím a naopak mám strach. Nebo si moc přeji žít v hojnosti a mít vysoký příjem, ale na podvědomé úrovni se bohatství bojím nebo mám pocit že si ho nezasloužím. A tak si budu obojí vědomě sice přát, ale podvědomě si to budu sabotovat.

  • VĚDOMÁ MYSL je ta, kterou používáme většinu bdělého času a máme v ní pomyslný filtr. To znamená, že si vědomě můžeme říct, jaké informace chceme přebírat a jaké ne. Filtrujeme je běžně. 
  • PODVĚDOMÁ MYSL je ta, která přebírá všechno. Nemá filtr a vše, co jí vědomá mysl pustí, ona přebírá za své. A zároveň nerozlišuje, co je realita a co ne.

A toho můžeme skvěle využít!

Vědomě si filtrujme, co k sobě pouštět chceme (jaké informace, jaké zdroje, jaké lidi…) a zároveň svou mysl skrze imaginaci veďme k tomu, po čem toužíme! Práci s afirmacemi se věnuji přes 5 let a za tu dobu jsem vypozorovala, proč některým lidem nefungují a mám pro vás tipy, jak na to!

Na toto téma jsem natočila video, které si můžete pustit také do sluchátek jako podcast. Další videa najdete na mém YouTube.

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

6 důvodů, proč nám nefungují afirmace a jak to změnit 

  1. Afirmace nám nesedí a my jí nevěříme

Nemá cenu přijímat afirmace, které nám nepasují a nejsou pro nás. Moc doporučuji vytvořit si své vlastní afirmace na míru. Můžete si je upravovat tak, aby vám seděly a aby s vámi rezonovaly. Důležité je, abyste skutečně věřily tomu, co říkáte. Pokud chcete být například klidnější a trpělivější, tak vám nebude fungovat afirmace „Jsem klidná a trpělivá.“ Protože když ji vyslovujete, nebudete klidná a trpělivá. Ideální afirmace v tomto případě bude „Každý den jsem klidnější a trpělivější.“ Takto budete každý den o kousek blíže k vašemu klidnějšímu a trpělivějšímu já. Stejný princip aplikujte na jakoukoli oblast svého života: „Každý den jsem blíž a blíž …(vysněnému cíli)“

  1. Neříkáme afirmace nahlas 

Ženy v mých kurzech se často svěřují, že se stydí říkat si afirmace nahlas. Že je to zvláštní. Souhlasím, že se na začátku můžete cítit divně. Připodobnila bych to k chození do fitka. Přijdete tam poprvé v novém outfitu, s ručníkem a lahví a budete se cítit zvláštně. Budete mít pocit, že se na vás všichni dívají, a že vědí, že tam nepatříte. Když ale budete chodit opakovaně, tak se to stane přirozenou součástí vašeho života – a takto je to i s afirmacemi. Jakmile si je začneme říkat nahlas a přebereme je za své, tak ten divný pocit odpadne. Jde jen o to vydržet a říkat si je nahlas klidným a sebevědomým hlasem. A největší sílu mají před zrcadlem.

  1. Negativum v afirmaci

Další velkou chybou je dát si do afirmace negativum. Například “nemám strach“, protože kam dáváme svoji pozornost, svou energii, tam to roste. Pokud se zaměřujete na strach či nedostatek, tak to poroste. Takže místo “nemám“ strach si říkejte “jsem v bezpečí“, místo nedostatku se zaměřte na dostatek “peníze ke mně přicházejí každý den.“

Afirmace si opakujte pravidelně i několikrát denně. Naše mysl potřebuje čas na to, aby je převzala a ztotožnila se s nimi.
Takže opakovat, opakovat, opakovat. 

Šárka chapman
  1. Málo vytrvalosti

Zkusíme to pár dní, ideálně na začátku nového roku. Známý scénář – jedeme si afirmace, protože někdo říkal, že to funguje (nebo jste si u mě 🎁ZDARMA stáhli boží Pozitivní jednadvacítku 🎁). Nevidíme však rozdíl ihned, a proto s tím přestaneme. Důležité je vytrvat! Obklopte se jimi. Když jsem byla těhotná, lepila jsem si afirmace na zrcadlo v koupelně. A každé ráno a večer jsem si je nahlas říkala. Měla jsem je vylepené i na kachličkách u vany, kde jsem poslouchala hypnoporodní relaxace.

Někdy je těžké vytvořit si nový návyk a tak doporučuji přidat ho k již stávajícímu. Například k čištění zubů, protože to v sobě máme hluboce ukotvené.

Můžete si je třeba u vaření poslouchat jako audio nahrávky. I vy sami si je můžete namluvit. Mějte je neustále kolem sebe. Udělejte z nich součást vašeho života ne proto, že musíte, ale proto, že chcete.

Šárka chapman
  1. Nedostatek emocí 

Bezduché odříkávání jakýchkoliv afirmací nám opravdu nepomůže. Když tam není emoce, není tam to, co chceme, říkáme to zbytečně. Dejte si záměr a vnímejte své emoce. Prožijte ten pocit, když už máte a jste to, po čem toužíte.

  1. Používání budoucí času 

Dáváme naši afirmaci do budoucího času „Budu slavná spisovatelka.“ Ale my se naopak potřebujeme ukotvit v tom, že vše už je tu. Už se to děje, TEĎ. Svou afirmaci můžete i začít slovy “Jsem vděčná, že mám xy. Jsem šťastná za to, že mám xy.“

Nalaďte se na sdělení, buďte v přítomném čase, ne v budoucnosti. Nepoužívejte v afirmaci slovo AŽ. Používejte TEĎ!

Šárka Chapman
  1. Přehlcení afirmacemi

Nemusíte mít padesát afirmací a každý den si je pročítat. Stačí jich mít třeba pět, ale takových, kterým budete věřit, budete je mít denně na očích, číst si je a skutečně vnímat. A až ucítíte, že s vámi daná afirmace už nerezonuje, že ji nepotřebujete, vyměňte ji za jinou. Protože to znamená, že tu danou oblast života jste si už pokryli a je čas posunout se dál. 

Správně zvolená afirmace úplně rozvibruje vaše tělo, nabije vás energií a rozproudí kreativitu a motivaci.

A pokud ještě nemáte své oblíbené afirmace

Vyzkoušejte „Pozitivní jednadvacítku„, afirmace, které jsem vytvořila spontánně v euforii po přestěhování do našeho vysněného domu v Cornwallu.

Každé ráno jsem vyšla bosky na balkón, vyfotila jsem moře a kopce a vytvořila afirmaci.

A protože mi přišla nádherná a silná odezva od sledujících na Instagramu, nahrála jsem afirmace do hodinové smyčky a vytvořila 21 karet s afirmacemi, které si můžete vytisknout nebo si je uložit na plochu telefonu. Afirmace si můžete zdarma stáhnout ZDE.

Ze srdce vám přeji, ať vám afirmace slouží a provedou vás k tomu, po čem toužíte.

Šárka

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů