6 kroků k tomu, abyste se už neporovnávali s ostatními

Porovnávání se. Praktikujeme ho všichni, vědomě či podvědomě. Nic nám to nepřináší a vlastně to nikdo dělat ani nechceme, tak proč je tak těžké s tím přestat? Pramení to nejčastěji z našeho dětství a klasické školní docházky, která je na porovnávání založená, což většinou vede akorát k tomu, že máme nízké sebevědomí a zpochybňujeme naši unikátnost. Někdy to v nás dokáže vytvořit až určité trauma, protože jsou komentáře, které zabolí. Ale když si uvědomíme, jak nás to neustále ovlivňuje i teď v dospělosti, můžeme s tím mnohem lépe pracovat, abychom tím nezatěžovali ani sebe, ani naše děti.

Sebehodnota horizontální a vertikální

Horizontální sebehodnotu odvíjíme od porovnávání se s ostatními. Vztahujeme ji k tomu, co se děje okolo nás, k reakcím druhých a k jejich názorům. Například pochvala od paní učitelky, uznání rodičů, souhlas partnera…

Vertikální sebehodnota vychází naopak z nás. Je napojená na naše srdce, na naši mužskou a ženskou energii, vychází z naší vize, z našeho nadšení, z naší unikátnosti. A když se v ní budeme ukotvovat, tak s námi názory a poznámky druhých tolik neotřesou.


Když se porovnáváme, upadáme do role oběti

Často se porovnáváme s někým, kdo je lepší než my. Řešíme, co se komu podařilo, a to v nás vyvolává pocit nedostatečnosti. Tady je důležité si uvědomit, že to, co se nám nepovedlo v minulosti, neurčuje to, co se nám povede nebo nepovede v budoucnosti. 

Krásným příkladem je podnikání. Pokud se vám třeba nepovedla první kampaň, může být ta další mega jízda, když si to dovolíte a když tomu uvěříte. Naše mysl hledá důvody, proč nejsme tak dobří, jako ti, se kterými se porovnáváme, začne hledat výmluvy a padáme tak do role oběti, v níž odevzdáváme svou zodpovědnost, svou sílu a dostáváme se do pasivní role. Toto je potřeba si zvědomit a začít s tím pracovat. 

Jak z toho ven?

  1. Zastavte se a zvědomte si ten proces. Jak se cítíte, jaké myšlenky vám na pozadí toho všeho běží? Zapište si je. Protože ke psaným myšlenkám se můžete vracet a postupně je přeformátovat. Například pokud někomu závidíte, neberte to jako něco negativního, naopak. Řekněte si: “To je super! Znamená to totiž, že si na určité úrovni myslím, že je to i pro mě, jinak by mi to tolik nevadilo.” Pokud totiž vnímáte závist negativně, popíráte potenciál, který v sobě máte.
  2. Zaměřte se na to, v čem jste unikátní, co děláte nejlíp. V čem jste dobří, proč to děláte tak dobře?  Často slyšíme od ostatních: “Nechval se, samochvála smrdí.” Můžete si to teď přepsat na sebechvála voní. Vážně, pochvalte se, uznejte sebe sama. Protože pokud vy sami nevíte, v čem jste dobří, těžko to budete vysvětlovat někomu jinému. Nemůžete čekat celý život na to, až si vaší unikátnosti někdo všimne a řekne o ní ostatním.
  3. Nalaďte se na svou vizi. Vize je to, jak chcete žít, jak se chcete cítit, jak chcete prožívat své dny, čemu se chcete věnovat a co chcete, aby vás živilo. A neznamená to, že to musíte teď hned zcela jasně vědět, ale otevřete se tomu a nechte to k sobě přicházet.  
  4. Důvěřujte, že vše se děje pro vás tak, jak má. 
  5. Za co jste vděční sami sobě? Často bereme věci automaticky a naopak hledáme to, co se nám nedaří. Ten náš vnitřní kritik čeká na každou příležitost, kdy může vyskočit a za něco nás zkritizovat. A s tímhle můžete krásně pracovat. Za co jste sami sobě vděční? Co se vám daří? Co z toho, co děláte, považujete za samozřejmé, a přitom to tak samozřejmé není?
  6. Zamyslete se nad dalšími kroky. Co z toho, co děláte, vás posouvá k vaší vizi a co naopak potřebujete přeformátovat a změnit? Co dokonce úplně pustit? A začněte jednou konkrétní věcí ještě dnes.

Změna myšlení jako dar nejen našim dětem

Jakmile s porovnáváním přestaneme sami u sebe, nepředáme to ani budoucím generacím. Už tím nebudeme zatěžovat naše děti. Bez výčitek, že je někdo lepší, někdo horší a měli bychom se víc snažit. Je to právě naopak: mluvit k sobě i k našim dětem o možnostech, jaké máme a jak je můžeme využít. Protože jakmile si zvědomíme, že každá naše myšlenka je energie, která ovlivňuje to, jak se cítíme i to, co vyzařujeme, začne se nám měnit život k lepšímu.

Změnou mindsetu a přeformátováním podvědomých vzorců provádím ve svých kurzech a workshopech nebo v energetickém koučinku, ráda se uvidím také s vámi.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů