Podnikáte, ale bojíte se být vidět? Nenechte se svým strachem zastavit

Strach být vidět je na začátku podnikání jedním z nejčastějších. Máme tendence se schovávat, moc se neukazovat… Ale pokud podnikáme, je pro náš byznys zásadní, aby o našich darech, službách a produktech věděli druzí. A dnes vám chci ukázat, jak svůj strach překonat a začít být konečně vidět a dokonce si to užívat.

Strachy, které otevírají nové možnosti

Nejprve potřebujeme porozumět tomu, čeho se skutečně bojíme. Tahle část dokáže být dost nepříjemná a možná se vám do ní nebude chtít, ale když překonáte počáteční odpor, otevře se vám obrovská příležitost.

Vemte si tužku a papír a zeptejte se sami sebe: proč se bojím být vidět?

A nechte svou mysl, ať vám naskládá všechny své argumenty (ztrapním se, budou se mi smát, zapomenu text, zakoktám se…). Nijak je nefiltrujte a pište.

A teď pojďte ještě hlouběji. Co když vám to půjde, vy budete vidět a budete v tom skvělí. Co se stane potom? Pak budete mít nejspíš víc a víc sledujících, klientů, objednávek, peněz, úspěch….

A co to pro vás bude znamenat? V čem z toho se necítíte příjemně?

Možná se úspěch neslučuje s vaší rolí skvělého a pečujícího rodiče. Možná máte strach, že s úspěchem a dobrým příjmem přijde závist, pomluvy, velká zodpovědnost… Prozkoumejte si i tuhle oblast.

A teď si napište ke každému strachu ideální scénář. Může to vypadat třeba takhle:

Strach: Bojím se, že když budu hodně vidět a budu úspěšná, nebudu mít tolik času na rodinu, bude pokulhávat vztah s mým mužem a nebudu už skvělou mámou pro naše děti.
Ideální scénář: Pracuji jen 20 hodin týdně, s mužem chodíme na pravidelná rande a s láskou o náš vztah pečujeme. S dětmi trávím dostatek kvalitního času, jsem tu každý den pro ně a ony cítí, že je miluji a že vždy budou mou prioritou.

Jak se v tom cítíte teď?

Tímto způsobem si můžete zpracovat jakékoli své strachy. Důležitá je naše upřímnost, otevřenost a také odhodlanost jít skutečně do hloubky a nezůstávat na povrchu strachu.

Na tohle téma jsem natočila video, které si můžete pustit také do sluchátek jako podcast. Další videa najdete na mém YouTube.

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Co si budou myslet druzí

Dalším z obvyklých strachů je ten z našeho okolí. Co si řekne naše rodina, sousedi, bývalí spolužáci…? I tento strach je naprosto přirozený a má své evoluční opodstatnění. Po tisíciletí záleželo přežití jedince na skupině, protože bez ní by nepřežil. Proto bylo často trestem ne vězení, ale vyhnanství.

V dnešní době se to projevuje strachem z výsměchu, odsouzení, negativních komentářů, z hejtrů. Společným jmenovatelem zůstává strach z odmítnutí.

Doba se změnila, ale naše instinkty zůstávají – potřeba být v kolektivu, být oblíben, být v bezpečí.

Jenže velké věci se dějí jen mimo komfortní zónu. Proto v této fázi podpořte svůj nervový systém a ujistěte se, že je to pro vás bezpečné.

Můžete vyzkoušet například techniku EFT (Emotional Freedom Techniuqe) a spolu s ní tyto afirmace:

„Je pro mě bezpečné být vidět.“

„Uvědomuji si svou unikátnost a s radostí ji ukazuji světu.“

„Jen když jsem vidět, mohu podporovat druhé.“

„Jsem tou nejlepší verzí sebe sama a jsem na sebe hrdá.“

„Je pro mě bezpečné vystoupit z davu a dělat věci jinak.“

„Víc než na tom, co si myslí druzí, záleží na tom, co si myslím já sama.“

„Svou unikátnost promítám i do svého podnikání.“

„Užívám si to, kým jsem, i to, co dělám.“

Svoboda být sám sebou a „být moc“

Jakmile pustíme strach z toho, co si o nás budou druzí myslet, dovolujeme si být sami sebou. Já jsem já a užívám si to. Už se nepotřebuju přizpůsobovat, nacpat se do nějaké škatulky.

Nejsem pro někoho moc? Ano, jsem. Pro někoho jsem moc, pro někoho ještě pořád málo a pro někoho tak akorát. A pro lidi, kterým sedím, jsem teď tou správnou průvodkyní. A tohle je konkrétně mým cílem: pomáhat lidem k autenticitě, být sama sebou, užívat si to a nestydět se za to. 

Také vám v dětství říkali, jací byste měli být, abyste byli přijímáni? Se ženami v mých kurzech a koučinku se vždycky dostaneme k vnitřnímu dítěti a ke zranění z dětství. Tato zranění mají spoustu vrstev a je obrovsky důležité, abychom si je zvědomovali a vystupovali z komfortní zóny, jedině tak se totiž rozvíjíme a posouváme. Příklad ze života mojí klientky: má klientka chtěla točit živá vysílání. Byla ale paralyzovaná svým strachem tak moc, že dokázala sedět nachystaná, skvěle připravená před obrazovkou i 20 minut, už ale nedokázala spustit tlačítko vysílání. Takto to šlo i několik dní po sobě. V naší konzultaci jsme se na to společně podívaly a odkryly její hluboký strach a tedy i důvod této paralýzy. To je velmi důležité: potřebujeme porozumět našemu strachu. A jakmile ho objevíme v podvědomí a přeneseme si ho do vědomí, tak pak s ním můžeme pracovat a přeformátovat ho.

Pokud nebudeme vidět, nikdo o našem podnikání nebude vědět

Každý den si připomínejme, že být vidět je součástí naší práce a našeho podnikání. Můžeme být skvělé koučky, lektorky jógy, tvůrkyně macramé nebo čehokoliv jiného, pokud to ale světu neukážeme, nikdo se o nás nedozví. Jakmile si to dovolíme, otevírá se nám potenciál, kreativita, hravost a začínáme si to užívat. A pro mě je tady důležitý ještě jeden aspekt: čím hlouběji se tomu věnuji, tím víc vnímám, jak je to důležitá součást mého vztahu s mým vnitřním dítětem. 

Každá naše emoce v sobě nese určitou energii. A často tuto emoci vnímáme ve svém těle. Někdo má stažený žaludek někdo sevřené hrdlo. Je velmi důležité naučit se pracovat s tou energií, vědět, jak ji přeformátovat, jak uchopit ten nový vzorec, to nové přesvědčení – já to nejen dokážu, ale také si to užívám, jsem tu pro to, abych sdílela své dary, neberu si ohodnocení druhých za své, ale ukotvuji se ve své vlastní sebehodnotě a síle a objevuji svůj potenciál. 

A jeden tip na závěr: říkáte si před svým veřejným výstupem „Jsem nervózní“? A víte, že nervozita a nadšení jsou emoce na opačném konci stejné škály? Zkuste si tedy místo „jsem nervózní“ říkat, „Hm, cítím mravenčení v břiše, jsem nadšená, těším se.“ Uvidíte, jak snadno přeformátujete svůj mindset a začnete si to užívat. A jakmile si to budete užívat vy, budou si to užívat všichni spolu s vámi!

Šárka

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů