Moje desatero pro krásné šestinedělí

Většina žen se v těhotenství soustředí na porod, ale i šestinedělí je velmi důležitým obdobím pro matku a miminko. Pojďme se na něj podívat z více úhlů.

Sama jsem se během obou svých šestinedělí naučila mnohému a vím, že pokud budu rodit ještě jednou, tohle bude mé desatero pro spokojené šestinedělí. 

1. Zotavujte se a napomožte hojení

Šestinedělí se může zdát jako dlouhá doba, ale co je to oproti devíti měsícům? Rané šestinedělí trvá deset dní a měla by ho skutečně dodržovat každá rodička. Základem je ležet v posteli, odpočívat a nabírat síly po porodu.

Pokud vás bolí zavinování dělohy, což je častější u druho- a vícerodiček, „velice pomáhá, když první den ležíte co nejčastěji na břiše, neboť tím tlačíte dělohu a krev lépe odtéká„. Vyvarujte se fyzické námaze a polohám, které vás bolí nebo jsou vám nepříjemné.

Pokud jste rodila vaginálně a máte trhlinky na hrázi, stehy nebo vám byl proveden nástřih, můžete si v prvních hodinách po porodu pomoci ledovými obklady, které zmírňují bolest. Druhý den po porodu již můžete zkusit sedací koupel z dubové kůry v chladnější až vlažné vodě.

Věděly jste, že placenta po sobě zanechá ránu o velikosti talíře? 22 cm. Možná se teď na nutnost odpočinku budete dívat jinak.

Pokud jste rodila císařským řezem, doporučuji při péči o jizvu používat šípkový nebo třezalkový olej, protože oba mají skvělé hojící účinky. Masírujte dvakrát denně několik minut. S masáží začněte v momentě, kdy vám vyndají stehy a jizva se úplně zhojí. Masáž provádějte krouživými pohyby tak, abyste cítila tlak, ale nikoli bolest.

To, jak bude časem vaše jizva vypadat, záleží z velké části na vás.

2. Posilujte pánevní dno

Pánevní dno je velmi důležitá, ale často podceňovaná oblast už v těhotenství nebo před ním. Pokud jste nikdy pánevní dno neposilovala, je to o důvod víc s ním začít právě teď.

„Začněte pracovat se svým pánevním dnem ve chvíli, kdy cítíte, že jsou poporodní poranění zahojená a jste schopny si na svoji vagínu bezbolestně sáhnout. V období těhotenství bylo pánevní dno velice zatížené a při porodu se muselo uvolnit, aby mohlo miminko projít ven. Proto začněte se cvičením pomalu, zahrňte do něj jak aktivaci pánevního dna, tak zároveň relaxaci a přirozeně podporujte samotné vědomí pánevního dna ve vašem těle.
Vyrovnané a účinné cvičení vám jistě přinese mnoho benefitů například v podobě uvolnění napětí v oblasti podbřišku, bříška, zad, pánve. Pomůže ke zlepšení celkového postavení těla, podpoří svěrače, kdy můžete aktivně předejít úniku moči či stolice a pomůže vrátit vaši pochvu do původního stavu, což bude důležité především pro milování s vaším partnerem, které může být díky účinnému cvičení stejné jako před porodem, ne-li lepší.“
Říká Barbora Smrčinová a já vám doporučuji její velmi laskavě napsanou knihu Jak probudit své pánevní dno a objevit v sobě skrytý zdroj síly, kterou si můžete zdarma stáhnout zde.

Posilování pánevního dna vám pomůže zbavit se napětí v břišních svalech i zádech.

3. Podpořte své zažívání

Vyprazdňování po porodu může být pro mnoho žen problematické. Důležitý je dostatek tekutin a vhodná strava. Doporučuji zařadit do jídelníčku lněné semínko, které přes noc namočíte. Pokud vám jeho konzistence vadí (po namočení vzniká sliz), tak si ho můžete přimíchat do jogurtu nebo smoothie.

Činnost střev také můžete podpořit masáží břicha ve směru hodinových ručiček.

4. Pečujte o svá prsa

Nejen břicho, ale i vaše prsa teď projdou velkou změnou. Hned po porodu v prsou není mléko, ale kolostrum. Až v prvních pár dnech po porodu se začíná tvořit první mléko. Mění se konzistence i množství. Vaše prsa se zvětší a napnou. Nezapomínejte je mazat olejem vhodným pro péči o prsa. Na popraskané bradavky můžete vyzkoušet levandulový olej, avšak před každým kojením bradavky otřete vlhkou žínkou.

Pokud jsou v prvních dnech vaše prsa nateklá a horká, můžou vám úlevu přinést zelné listy. Z hlávky zelí oddělte list, propíchejte ho vidličkou a přiložte na prso. Brzy pocítíte úlevu a jak horkost odchází.

Základem pro to, aby vás kojení nebolelo, je správná technika a pohodlná pozice. Kojení může být bolestivé a náročné, ale nevzdávejte ho. Uvidíte, že přes počáteční problémy vše překonáte.

Pokud máte s kojením problémy nebo je pro vás bolestivé, pozvěte si domů dulu nebo laktační poradkyni.

5. Jezte a pijte

Pravidelně a kvalitně. Neodbývejte se. Teď je to důležitější než kdy jindy. Pokud se cítíte velmi unavená, může to být způsobeno anémií. Doplňte železo, ideálně přes jídelníček. Skvělým zdrojem jsou: špenát, ovesné vločky, červená řepa, rajčatové pyré, švestková šťáva, kachní prsa, hovězí, vnitřnosti (játra) a vajíčka. Důležitý jen nejen přísun železa, ale i jeho vstřebávání, které podpoříte zvýšeným příjmem vitaminu C.

Ohlásila se vám další návštěva, která se těší na miminko? Požádejte je, ať s sebou přinesou dobré jídlo. Ideální jsou třeba lasagně, vývar nebo cottage pie. Zkrátka jídla plné masa a zeleniny.

6. Dejte si čas

Zapomeňte na všechny modelky, které dva měsíce po porodu fotí novou kolekci bikin. Dejte si čas. Vaše tělo stvořilo zázrak, malého, naprosto dokonalého člověka. Má teď být měkkoučké jako polštář pro vaše miminko. Až začne dítko za pár měsíců běhat, vyběháte všechno s ním. Mnohem důležitější je vaše vnitřní pohoda.

Pokud byste přeci jen chtěla držet dietu, přimlouvala bych se za to, abyste to ještě zvážila. Diety se negativně odrazí v mateřském mléku a nejhůř to odnese miminko. Začněte raději cvičit: skvělá je poporodní jóga, která vaše tělo zpevní zevnitř a celostně. Můžete ji cvičit i s miminkem u sebe.

Neočekávejte od svého těla zázrak v podobě dokonalé figury během pár týdnů. Vaše tělo právě jeden zázrak stvořilo.

7. Spěte, když spí miminko

Je to zřejmě nezvyk, pospávat během dne, když nejste nemocná. Ale nezapomínejte, že vaše tělo právě prochází mnoha změnami. Jak fyzickými, kdy se tělo čistí, hojí a vrací do původního stavu a zároveň tvoří mléko pro vaše miminko, tak emočními. Tělo je plné hormonů a žena je plná emocí. Radost z narození miminka může střídat starost, jak to všechno zvládne, případně jak se zadaptují sourozenci. Rovnováha v rodině se změní a tato změna ovlivní všechny členy rodiny.

Abyste na tohle všechno měla sílu, odpočívejte. Když spiná miminko, zdřímněte si i vy. Starejte se o sebe a opečovávejte. Díky šťastné mámě je šťastné i děťátko. Vaše dítě potřebuje vaši blízkost, vaše teplo, mléko ale i vaše štěstí a pohodu.

Naberte síly po dlouhém těhotenství a náročném porodu. To je teď jeden z vašich nejdůležitejších úkolů.

8. Řekněte si o pomoc

Říct si o pomoc není slabost. Naopak, je znakem vaší síly a důkazem, že o sebe pečujete. Dovolte ostatním, aby mohli v tomto jedinečném období dělat věci pro vás. Celý život jste silná a samostatná. Teď si dovolte spoléhat se na druhé. Věci nebudou tak dokonalé, jako kdybyste je dělala sama, ale přijměte to. Patří to ke kouzlu šestinedělí, jakožto líbánek mezi matkou a miminkem.

Jasně sdělujte své potřeby. Možná nechcete, aby vám tchýně skládala spodní prádlo, ale může vám třeba navařit i zásoby do mražáku. Dědečci často nebývají moc dobří v domácích pracech, ale možná mohou smontovat nějaký dětský nábytek nebo vzít starší dítko na procházku do parku.

Nechte se v šestinedělí opečovávat, pokud je to jen trochu možné. Za pár týdnů už bude domácnost a péče o dítě/děti převážně na vás.

9. Zachyťte ten moment

Pro sebe i své děťátko. A ačkoli dokáže být šestinedělí neskutečně náročné, vemte občas do ruky blok a tužku a napište si, jak se cítíte. Jak vaše mimiinko vonní, jak se ze spánku usmívá a jak má malinké nožičky. Možná vám tohle všechno teď přijde obyčejné, ale až si to po sobě přečtete třeba i jen za půl roku, věřte mi, že budete rozněžnělá, jak kouzelné to bylo období.

Vemte si foťák nebo telefon a foťte a natáčejte. I to, jak miminko mlaská při krmení nebo jak se usmívá ze spaní.

10. Nenechte se připravit o soukromí

Stejně jako je intimní porod, tak je intimní šestinedělí. Žena potřebuje opravdu hodně soukromí na ošetřování poranění, péči o sebe, kojení a výzvy s ním spojené a tak dále. A do toho babičky, strýčci, tetičky, kamarádky. Všichni to samozřejmě myslí dobře, ale zástupy už v porodnici opravdu nikomu neprospějí. Maminka potřebuje klid a miminko potřebuje klidnou maminku. Na to by měli všichni pamatovat. 

Tohle byla největší chyba mého druhého šestinedělí. Protože žijeme ve třetí zemi, přijely návštěvy hned na několik dní a pro mě to bylo neskutečně intenzivní. Ačkoli se všichni snažili tak nějak pomoct, neměla jsem moc klidu a bylo to hodně vyčerpávající. Pokud budu ještě někdy rodit, posunu většinu návštěv až na konec šestinedělí.

Energie rodiny je velmi důležitá a má vliv na všechny její členy. Zvažte, koho do svého prostoru pouštíte i na jak dlouho.

Upozornění: nejsem zdravotník a proto prosím berte všechny rady jako doporučení a zkonzultujte je se svým lékařem.

Použité fotografie: můj archiv

Citace je z knihy Ingeborg Stadelmann: Zdravé těhotenství, přirozený porod (Nakladatelství One Woman Press, ISB 978-80-86356-50-1)
Komentáře
  1. Úžasné! Pod všechno se podepisuju!

  2. Eva J. napsal:

    Krasne napsano a take souhlasim 😉
    Skoda, ze spousta navstev vetsinu veci nechape. Opravdu je veeelmi vycerpavajici, kdyz se k vam na cele odpoledne „nakvartyruje“ pribuzenstvo (podotykam,ze to blizke, hlavne z manzelovy strany) a kdyz pominu,ze napr.krom darecku pro mimi (vetsinou balik plen), neprivezou nic (nebo ja napr.dostala 2kg pomerancu a mandarinek,abych pry mela dostatek vitaminu) a pak si sednou a se vsim se nechavaji obskakovat,ze neustale varite kavu,nosite a dolevate vodu a davate na stul priste neci,aby tam bylo,sedi i na veceri a nevi,kdy se odebrat k odchodu…des a hruza!
    Vsichni to berou tak,ze se prisli podivat na mimi a tim to hasne.
    Ceka me ted 3., posledni sestinedeli,tak doufam,ze bude nejklidnejsi a naplno si ho v klidku uziju ( treba se konecne dockam i prijemne zmeny od pribuzenstva 😀

  3. Eva Vítková napsal:

    Moc hezky napsané!!! A hlavně opravdu užitečné rady 🙂

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů