Sebeláska. Všichni o ní mluví, ale jak ji uchopit prakticky a co dělat jinak

Sebelásku skloňuje každý seberozvojový profil a je to tak správně! Většina z nás vyrůstala se snahou “být hodná holčička” a naplňovat očekávání druhých. S tím souviselo i popírání sebe a svých emocí a také odpojení od sebe. Sebeláska je krokem, jak se na sebe znovu napojit.

5 tipů, jak se znovu napojit na sebe sama

1. Jak se cítím

Jednoduchá otázka, díky níž se napojím na své pocity a tělo. Postupně tak začneme brát své emoce vážně a začneme na ně adekvátně reagovat. Je to obzvlášť důležité, pokud jsme v dětství slýchávali „Nebreč, nemáš proč” nebo “Nebreč, to nemůže bolet” či “hodná holčička se nevzteká”. Dovolme si plně prožívat své emoce a přijímat je i se svými stíny. 

2. Co pro sebe můžu udělat

Milujete, když o vás druzí pečují? Když dostanete krásně zabalený dárek, když vás partner pozve na večeři nebo když někdo pečuje o vaše tělo (třeba na masáži, manikúře apod.). A jak často s touto láskou pečujete o sebe? Jsme zvyklé směřovat svou péči a pozornost  neustále k druhým – začněme část přesměrovávat k sobě a láskyplně se opečovávat psychicky i fyzicky.

3. Laskavý vnitřní monolog

Jak k sobě mluvíte? Převládá kritika nebo pochopení? Máte na sebe vysoké nároky? A co si říkáte, když něco zvořete? Když se vám něco vážně nepovede? Mluvte k sobě jako ke své nejlepší kamarádce. S tou obrovskou dávkou pochopení, lásky a pozvbuzení. Zasloužíte si to. V tomhle vás skvěle podpoří pozitivní afirmace.

Vyzkoušejte „Pozitivní jednadvacítku„, afirmace, které jsem vytvořila spontánně v euforii po přestěhování do našeho vysněného domu v Cornwallu.

Každé ráno jsem vyšla bosky na balkón, vyfotila jsem moře a kopce a vytvořila afirmaci.

A protože mi přišla nádherná a silná odezva od sledujících na Instagramu, nahrála jsem afirmace do hodinové smyčky a vytvořila 21 karet s afirmacemi, které si můžete vytisknout nebo si je uložit na plochu telefonu. Afirmace si můžete zdarma stáhnout zde.

4. Na mém názoru záleží

Tohle je velké téma. Spoustu z nás drží zpátky strach “Co si řeknou druzí” nebo představa, že “Nejsem dost zajímavá, že nemám co říct.” Možná vás v dětství nebrali dospělí vážně. Možná se báli, co si řeknou sousedi. Je čas to změnit. Říkejte, co si myslíte, ukazujte světu svoji jedinečnost. Dělejte, co vás baví a naplňuje a mluvte o tom.

5. Kde si můžu dát víc lásky

Zkuste si tuhle otázku položit a jen v tichu čekejte na odpovědi. Možná vás překvapí, možná jste to už tušili. A zároveň vnímejte svůj vnitřní monolog – objevuje se tam třeba “Vždyť to nepotřebuješ, tohle ti stačí…” A jak se v tom cítíte? Co potřebujete změnit, abyste se cítili milováni?

Který tip vás nejvíc oslovil?

Šárka

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů