Vnitřní dítě – zlaté i ztracené a proč se s ním setkat?

Věnuj pár minut času vědomému zastavení se a pojď si přečíst článek na mé oblíbené téma, kterým je Vnitřní dítě. Víte, že je jedním z archetypů od Carla Gustava Junga? A že právě díky Vnitřnímu dítěti si utváříme obranné mechanismy? A proč se dělí na zlaté a ztracené? Je několik důvodů, proč vás k tomuto tématu chci pozvat právě teď.

Vnitřní dítě je archetyp od Carla Gustava Junga

Naše Vnitřní dítě je aspekt nás samých, který nás provází celým naším životem. Utváří se v nás od prenatálního období až do našich jednadvaceti let. My si ho často neuvědomuje, anebo si alespoň neuvědomujeme na kolik nás provází a ovlivňuje. Je to proto, že se většinou soustředíme na hmatatelné aspekty a na to co si zvědomujeme.

Zní ti celá věc kolem Vnitřního dítěte trochu ezotericky? S konceptem Vnitřního dítěte přišel na začátku minulého století švýcarský psychiatr Carl Gustav Jung. Pojmenovával a tvořil archetypy našeho podvědomý, které platí pro každého. Proto každá z nás má v sobě nejen Vnitřní dítě (Zlaté i Zraněné), ale také Sabotéra, Oběť, Prostitutku.

Zlatý a zraněný stín

Vnitřní holčička má klíč k našemu sebevědomí, darům, potenciálu, tomu, co si přejeme mít i k naší radosti, kreativitě a hravosti. Toto je ten tzv. zlatý stín našeho Vnitřního dítěte.

Je tu však i tzv. zraněný stín, a právě ten nás drží zpátky. Jsou to všechna naše zranění, bolesti, strachy, zvládací mechanismy, které jsme si vytvořily jako děti. Těmi se podvědomě rozhodujeme, jak se do budoucna chránit.

Práci s vnitřním dítětem provází obavy

Mám jednu klientku, se kterou už delší dobu pracuji a vždy se během našich koučinků nakonec dostaneme k její Vnitřní holčičce. Zároveň však vím, že kurz Vnitřního dítěte je můj nejsabotovanější kurz. Spousta žen se do něj nechce pustit, protože se bojí, co práce s jejich vnitřním já vytáhne na světlo.

Já vás však chci povzbudit. To, čeho se bojíte, že vytáhnete na světlo, to už tam dávno stejně je. To si s sebou nesete a neustále vás to ovlivňuje.

Jak nás naše Vnitřní dítě může držet ohromně zpátky, když s ním nebudeme pracovat? Na koučinku pro kurz Money Mindset Mastery jsem s jednou z žen probírala její podnikání. Mám vše nastavené – mám Instagram, produkty, skvělé služby, věřím tomu a miluji to, co dělám, ale i tak mi nechodí objednávky. Pozvala jsem ji k tomu, aby rozvinula svůj vnitřní monolog. Pokračovala tedy v hovoru o svém podnikání. Mluvila, mluvila, mluvila. A pak najednou řekla: „No a nejdu do toho naplno, protože…“. Právě díky této větě jsem ji vzala do krátké energetické cesty a během té se jí v hlavě vrátil zážitek ze školních let. Ve škole se jí obrovsky dařilo a ostatní děti jí záviděly a začaly ji pomlouvat a dělat naschvály. Z toho se u ní zrodila bolest a zranění, byla z toho nešťastná. Vytvořila si tak ochranný mechanismus. V tomto případě: „Není pro mě bezpečné být úspěšná. Není pro mě bezpečné zářit. Není pro mě bezpečné jít do toho naplno.“ A v důsledku toho se stáhla zpátky.

Tvorba vzorce a energie, kterou sebou nese

Takovýto nepříjemný zážitek, který v nás utvoří obranný mechanismus se stane, když je nám třeba 12 let. Během dalších let, tím, jak rosteme, se na tento prvotní zážitek nabalují další a další vrstvy, takže pak už nevidíme, co bylo „to“ na začátku. Nemáme zvědoměné, proč takto reagujeme, protože si utvoříme podvědomý vzorec.

Ta energie je celou dobu v našem těle. Jak ji poznáme? Naskočí nám při některých našich zkušenostech. Může to být stažení krku, žaludku, tlak na hrudníku či něco dalšího, co se opakuje při určitých situacích nebo při kontaktu s určitými lidmi. Toto je jeden ze způsobů, jak rozpoznat náš vzorec.

Objevit, porozumět a nechat jít

Našly jsme si vzorec i konkrétní zážitek, který byl tím jejím spouštěčem a ona porozuměla tomu, co její Vnitřní holčička prožila. Já s tím vždy pracuji i na úrovni těla, protože pokud tuto energii nezpracujeme, tak v nás zůstává. Tímto způsobem ji pozveme nahoru, energie projde naším tělem a odejde. Tak jako u malých dětí, které když něco naštve, tak se na chvilku hrozně vzteknout nebo rozbrečí, emoční vlna jimi projde a odejde. Děti si dovolují nechat sebou emoční vlnu projít. Což si my v dospělosti velmi často zakazujeme.

Prozkoumejte si své obranné mechanismy

Můžete se podívat na to, čím jste druhým vadili vy. Vašimi dary, vysokou citlivostí, vaší energií… Nikdy to není o tom, že já jsem něčím někomu vadila, a tak bych se měla napravit. Je to o tom, co triggeruji v druhých a jaký problém mají oni. Prozkoumejte si tedy, kdy přišlo to vaše zranění a jaký vzorec jste si kvůli tomu vytvořily. To je práce s tou zraněnou stránkou.

A naopak, vzpomeňte si i na to radostné z dětských let. Vše, čím jste byly, ta vaše energie, kreativita, zvědavost, radost. Když tohle pozvete do svého dospělého života, přinese vám to energii, kterou často tlumíme, protože jsme přece dospělé a máme povinnosti.

Každý vztah s Vnitřní holčičkou je unikátní

Každý váš vztah s Vnitřním dítětem bude unikátní a bude se časem proměňovat. V začátcích ženy říkají, že s nimi ta jejich holčička ani nekomunikuje a že ji nevidí. Nebo naopak, že je plná radosti a že nic temného k řešení s ní ani nemají. Čím více s ní však budete pracovat, tím více emocí a dalších ukrytých zranění vyjde na povrch. Někdy není potřeba ani nic dělat, stačí tam jen být a naslouchat, co vám chce říct. Možná chce více hravosti, protože byla nejstarším dítětem a musela být zodpovědná. Nebo více kreativity, protože v dětství jste malovaly nebo zpívaly a jak jste rostly, přestaly jste se těmto aktivitám věnovat, a to jí chybí.

Na závěr bych ráda řekla, že kvalitní práce s Vnitřním dítětem nám pomáhá nejen pracovat s našimi obranými mechanismy a energií, kterou si držíme v těle a potřebujeme ji nechat jít. Důležité je také to, že nám postupně odpadá potřeba validace zvenčí – pochvaly, lajky a podobně. To, z čeho jsme si do teď tvořily naši identitu. Naopak, to, že obstojíme ve svých vlastních očích, to že jsme na sebe hrdé a probouzíme se s radostí je pro nás tím hlavním.


Pokud Tě téma Vnitřního dítěte zajímá a ráda by ses se svou Vnitřní holčičkou potkala, podívej se na informace ke kurzu Objev své magické vnitřní dítě. A pokud ještě váháš, můžeš si vyzkoušet 1. lekci kurzu zdarma, stačí kliknout sem.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů