Od pocitu viny k prvnímu 100.000,- Kč dni

Jakmile poznáme příběh naší emoce, dokáže nás dovést k netušeným výsledkům. Dnes Ti to ukážu na svém příběhu o tom, jak mi vnitřní práce s pocitem viny z utrácení pomohla k finančnímu skoku.

Čím se naše limity projevují a jak je poznáme?

1. Opakující se situace

Stačí si zvědomit, co se nám opakuje za situace, ve kterých nám není dobře.

  • Rodinné hádky
  • 0,- Kč na účtu
  • Dramata
  • Nemoci

Zkus si sama doplnit: Pokaždé když__________, tak__________.
Třeba: Pokaždé, když jdu na rodinnou oslavu, tak potom odcházím naštvaná nebo s brekem.

2. Vnitřní strop

Představ si, že máš v sobě „dobrometr“. Ten máme nastavený na základě toho, v čem jsme vyrůstaly a jak jsme si myslely, že život může být dobrý.

Kdo vyrůstal ve špatné rodině (málo peněz, alkohol, násilí), má dobrometr nízko. Kdo vyrůstal v dobré rodině (harmonie, hojnost, radost), tak ho má vyšší.

Někdy si neuvědomuje, jak málo dobrého si pro sebe dovolujeme jen proto, že náš dobrometr je nastaven nízko na základě toho, co jsme jako děti viděly kolem sebe a přejímaly to za své.

3. Silná emoce

Dalším ukazatelem, čím se naše limity projevují, je silná emoce – strach, stud, vztek. Když se dostaneme pod tyto vrstvy, často je za tím schovaný i pocit viny.

Příklad z mého života:

2,5 roky zpět jsme se přestěhovali do Anglie a já se rozhodla, že nebudu na 2 měsíce pracovat, abych byla s dětmi, pomáhala jim s adaptací a abychom si užili Londýn.

Jednoho dne jsme šli do nádherného papírnictví, kde se moje vnitřní dítě tetelilo radostí. Nakoupili jsme dárky pro kamarádky, učebnice a sešity pro děti, sobě jsem vzala diář. Šli jsme k pokladně a já viděla, jak tam skáčou čísla – £20, £50, £70 a ta částka se přehoupla přes £100 (cca 3.000,- Kč). A já cítila kolem žaludku obrovský pocit viny za to, že utrácím. Seděl mi v břiše jak těžký tvrdý kámen.

Věděla jsem, že to nemá nic společného s realitou, ale se mnou – že je tam vzorec, který si potřebuji zvědomit a popracovat s touto energií. Večer jsem si šla sednou s deníkem, sluchátky, do kterých mi hrála hudba, a tím svým pocitem viny.

Seděla jsem tak asi do jedné hodiny ráno. Zjistila jsem, že monolog té mé energie zní: „Ženské nemůžeš svěřit peníze. Dej ženské peníze a ona je utratí.“

Od 15 let jsem chodila na brigádu, při vysoké jsem měla práci, celý svůj dospělý život pracuji, takže jsem byla vždy finančně nezávislá. Díky tomu jsem věděla, že ten monolog není můj. Pracovala jsem s tím více do hloubky a nechala tu energii sebou projít. Je to nepříjemný pocit, je u toho spousta sebe odsuzování, slz, člověku se do toho moc nechce…

Ale jakmile dáme tuhle energii do pohybu, má pro nás poselství. Ukazuje nám, co jsme si dříve nedovolily. U mě to byl vzkaz, abych se přestala bát peněz a přijala 100% finanční odpovědnost.

Energetický proces se dokončil.

Co se stalo pak? Promluvila jsem si se svým mužem o financích, protože je skvělý na investování a obecně téma peněz. Dva dny na to jsem měla svůj první 100.000,- Kč den. V čem to pro mě bylo silné? Nic jsem aktivně netlačila, poslala jsem jen jeden e-mail o programu, který otevírám a několik žen si objednalo produkt, jedna žena koučink… To bylo množství energie a peněz, jaké jsem do té doby nezažila. Bez jakékoli velké vydané energie a tlaku.

Co je to ta energie, o které mluvíš?

Když se malé dítě něčeho lekne, tak se otočí a běží za maminkou. Ta ho pevně obejme a dítě se najednou cítí v bezpečí. Vyplavuje se mu oxytocin, proudí tam energie a celý emoční proces doběhne až do konce. Dítě se zklidní, emoce se vyplaví z těla a emoční proces je dokončený. Dítě si jde hrát, jak kdyby se nic nestalo.

Čím jsme starší, tím víc na nás okolí klade nároky na to, abychom ty „negativní“ emoce neprožívaly. „Ale prosimtě, to nic není. Nevztekej se. Nebreč.“ Často nám říkají, jak se nemáme chovat a co nemáme projevovat. A když nemáme nástroje, jak s emocemi pracovat, tak emoční proces, který námi prochází prostě zastavíme a zůstane nám v těle.

Když se nám stane podobná situace, dotkne se to té stejné energie, zabrnká to na tu naši strunu, která je uvnitř nás ukrytá. Pokud s touto energií budeme pracovat, tak ji potřebujeme opravdu rozhýbat a vytáhnout. Proto se do toho spoustě lidem nechce. Nechtějí pracovat s vnitřním dítětem a limitujícími přesvědčeními, protože je to nepříjemné.

Jak poznám, že proces zpracování emoce je ukončený?

Až se dostaneš do podobné situace, tak tam už ten pocit mít nebudeš. Třeba já, když jdu teď nakupovat, tak i když utratím větší částku, nemám z toho stažený žaludek ani pocit viny.

Pokud si chceš z tohoto článku odnést jednu nejdůležitější věc tak je to tato:

Energie, se kterou pracujeme není nic z venku, nic kolem nás. Je to energie, která je v nás. Proto na danou situaci zareagujeme tak emočně.

Odpověz si na otázku, jaké silné emoce cítíš nejčastěji, nejsilněji a v jakých situacích?

A pojď ještě o krok dál.

Přidej se na prožitkový workshop TEP: Transformace Energetického Příběhu a osvoj si efektivní způsob, jak pracovat s emocemi a limitujícím přesvědčením. Do 20. 10. 2024 za early bird cenu 1.888,- Kč.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů