Proč se cyklíme v tom, v čem nám není dobře, a jak s tím přestat

Proč se cyklíme v tom, v čem nám není dobře? Ať už to jsou toxické vztahy, frustrující práce, která nás nenaplňuje, nedostatek zdraví, lásky, hojnosti? Společně s Lindou Berger jsme toto zacyklení nazvaly kruhem frustrace. A já jsem sepsala 5 nejčastějších důvodů, které nás v té frustraci opakovaně drží. Společně se podíváme na to, jak z tohoto kruhu začít vystupovat a jak si začít měnit život tak, aby v něm byla dlouhodobá harmonie, radost, hravost a lehkost.  

1. Nemáme zvědoměné myšlenky 

Přibližně 80–90 % našich myšlenek opakujeme ze včerejška. Proto je tak těžké vystoupit z toho bludného kruhu frustrace. Začíná to totiž tím, že se cyklíme v našich myšlenkách. Nemáme je zvědoměné a často si právě opakujeme neustále dokola ten samý příběh. A ten příběh může vypadat tak, že se něco stane, my se naladíme na tu vlnu negativity a dostáváme se do role oběti. A čím víc v této energii jsme, tím více si pak přitahujeme podobné vzpomínky, myšlenky, nespravedlnosti a cyklíme se v tom ještě více. Takže prvním krokem je zvědomit si myšlenky, zastavit se u nich a říct si – aha, co já si to říkám, co si to myslím, podporuje mě to? Asi ne. Jak na to prakticky: Myšlenky si můžete zapsat. Zapište si svůj vnitřní monolog a rozeberte si ho. Některé myšlenky ani nejsou vaše, ale slyšeli jste je jako děti. 

2. Nepečujeme o svou energii

My sami si neustále tvoříme náš život a naši realitu. Skrze malé i velké události, skrze naše rozhodnutí i nerozhodnutí se. A důležité je, z jaké energie si ten život tvořím. Tvořím ho z energie strachu a nedostatku, a nebo z energie důvěry a pozitivního naladění? Jaká je moje energie? A samozřejmě jak o svou energii pečuji? Každý den i dlouhodobě. Dalším krokem tedy je pečovat o svou energii, harmonizovat ji. Jak na to prakticky: Svoji energii můžete harmonizovat pobytem v přírodě, když někoho obejmete nebo si pustíte si oblíbenou písničku. Laďte se na to, co máte rádi.

S tímto i předchozím bodem velmi souvisí záměr – na daný den, týden, měsíc. Jak je chcete prožít? Protože kam vedeme naši pozornost, naši energii, tam to roste. Více jsem se o harmonizaci našeho těla a energie rozepsala tady v článku.

3. Neznáme naše podvědomé vzorce

Tohle je naprosto zásadní. Všichni jsme neustále ovlivňování tím, co jsme prožili jako děti a co jsme kolem sebe slyšeli a vnímali. A čím víc to bylo emocionální, tím více se to v nás ukotvilo. O těch vzorcích my ale nevíme, neustále nás ale na podvědomé úrovni ovlivňují. Typicky: Nemůžeš mít všechno. Úspěch si musíš zasloužit. Všechny tyhle limity, co můžu a nemůžu, souvisí s tím, na co jsme byli zvyklí, co jsme slýchávali, v čem jsme vyrůstali. Pokud jsme vyrůstali v harmonii, v bezpečí, byli jsme sebevědomí, mohli jsme se projevit, druzí uznávali naše názory, naše pocity, tak sami sebe budeme v dospělosti vnímat jinak, než kdybychom tohle nezažívali. Pokud jsme byli zvyklí na harmonii, tak ji očekáváme a vytváříme si ji. Když jsme ale byli zvyklí na drama, nevěděli jsme, v jaké náladě budou rodiče nebo kdy přijde nějaký trest, budeme se podvědomě vytvářet drama. To naše podvědomé drama může vypadat i tak, že ztratíme klíče, nezaplatíme účtenku. Jakkoliv na podvědomé úrovni, kdy náš nervový systém očekává vyplavení stresových hormonů, tak si ten stresový moment vytvoříme. Takže dalším krokem je harmonizovat svůj nervový systém, pečovat o něj a ukotvovat se v pocitu bezpečí. Jak na to prakticky: V tomhle moc doporučuji práci s dechem, EFT, tapping, aromaterapii, pobyt v přírodě a rozhodně prací s vnitřním dítětem. 

Na tohle téma jsem natočila video, které si můžete pustit také do sluchátek jako podcast. Další videa najdete na mém YouTube.

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

4. Obklopujeme se nevhodnými lidmi

Určitě víte, že se říká, že jsme průměrem 5 osob, kterými se obklopujeme. Velmi nás tedy ovlivňuje to, jak k nám ti lidé promlouvají, co nám říkají. Fandí nám, nebo nás kritizují a shazují dolů? Proto je tak důležité uvědomit si, kým se vlastně obklopujeme. Dívejte se na to, kdo vás inspiruje, kdo vás podporuje, kdo vás může přivést tam, kde skutečně chcete být? A naopak pročistěte to, co vám neslouží a není vám v tom dobře. Jak na to prakticky: Můžete začít tím, že si pročistíte své sociální sítě. Nesledujte lidi, kteří vás už neinspirují nebo dokonce frustrují. Nesledujte zprávy, pokud vás stahují. Někdy je potřeba pročistit si vztahy. A neznamená to hned je ukončit, ale nastavit si v nich zdravější hranice. Nebojte se být asertivní v tom, co a koho si pouštíte do svého světa a do svého energetického pole. V našem okolí je důležité modelové chování. A můžete začít u své rodiny. U koho vnímáte, že žil život, jaký vy byste chtěli žít. Kdo z nich měl všechno. Co si od koho můžete vzít a co naopak nechcete. A za všechno poděkujte. Opravdu s pokorou a vděčností, protože je důležité uvědomit si, že byla jiný doba a jiné možnosti. A dovolte si být první, kdo může mít všechno a kdo žije život svých snů.

5. Neuvědomujeme si naše akce, kroky, návyky

Ty malé každodenní krůčky, i ty velké akce. To, jak o sebe pečujeme, jaká rozhodnutí děláme, jestli jsme ochotni vykračovat ze své komfortní zóny. Jak na to prakticky: Zvědomte si, co děláte, říkáte, jak přemýšlíte a o čem, jak pečujete o svou energii. Velmi často se cyklíme v tom, v čem nám není dobře, protože to známe. Známe nedostatek, šetření a odpírání si. A naopak neznáme velkou hojnost a možná se jí tak trochu bojíme. Naše mysl si automaticky vybírá věci, které zná, a preferuje je nad těmi, které jsou mimo naši komfortní zónu, ale mohly by nám posloužit daleko víc. Vždycky je tam ten obranný mechanismus, který se musíme naučit překračovat. A jestliže cítíte, že ve svém životě máte takový kruh frustrace, tak si ho zvědomte, napište si ho. A skrze tyhle malé krůčky to můžete začít měnit. 

A pokud v tom chcete podpořit, tak vás zvu na svůj prožitkový workshop Vykroč z kruhu frustrace. Workshop je dostupný ze záznamu. Na začátku vás čeká teoretická část, bude následovat praktická část, kde budete mít připravené pracovní listy. Já vás budu provázet vizualizacemi, kde vás propojím s podvědomím. V dalších krocích ho přeformátujeme a nakonec vše ukotvíme skrze akci.

Pokud vás cokoliv zajímá, napište mi.

Moc se na vás těším

Šárka

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů