8 účinných způsobů, jak zharmonizovat tělo a rozproudit energii

V procesu seberozvoje se často soustředíme na to nehmatatelné – mindset a energii. A někdy nám může připadat, že to hmatatelné – naše tělo a péče o něj, je vlastně něco povrchního a přízemního. Opak je ale pravdou. To jak se cítíme v našem těle, ovlivňuje naše pocity a naše myšlenky o nás samotných. Vše je totiž propojené: náš mindset, energie i fyzické tělo. 

Co ovlivňuje stav našeho těla

Stav našeho těla ovlivňují zranění, prožitky, odmítnutí, odmítnuté emoce, nepochopení, které jsme prožili v dětství a za celý život. Takové to, kdy jsme chtěli plakat, vztekat se, ale nebylo nám to umožněno. A tato zranění nám v těle vytvořila emoční bloky. Můžeme je cítit fyzicky na hrudi, ve staženém žaludku, na zádech, v podbříšku a jinde po těle. Tyto nezpracované emoce mohou vést k dlouhodobým problémům nebo nemocem. 

Dalším faktorem je dlouhodobý i krátkodobý stres. Ten nás potom dostává do Fight or flight modu, volně přeloženo – bojuj, nebo uteč. Je to reakce těla, kdy se buď úplně stáhneme, nebo jdeme do boje. Tělo produkuje hormony, které odpovídají stresové reakci a my nedokážeme mít čistou mysl. Po takovém vypětí může trvat 2 až 3 dny, než se tělo dostane zpátky do rovnováhy. 

Stav našeho těla ovlivňuje i to, jestli jsme stažení, ztuhlí a jak s ním fyzicky pracujeme. Například jak držíme telefon, jak sedíme u počítače, u pracovního stolu, jestli jíme ve shonu nebo vědomě v klidu. 

Na tohle téma jsem natočila video, které si můžete pustit také do sluchátek jako podcast. Další videa najdete na mém YouTube.

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

A v neposlední řadě má na naše tělo vliv i fakt, že často nejsme uzemnění a ukotvení. Neustále lítáme, obzvlášť, když máme malé děti, tak tím dnem prosvištíme. Měla jsem kafe? Měla jsem oběd? Napila jsem se? Ani nevím. Nedávno jsem se bavila s jednou zahraniční koučkou, bývalou tanečnicí, o tom, jak naše vnitřní limity a přesvědčení, co můžu, co dokážu, co pro mě je a není možné, jak se to všechno odráží na našem těle. A když jsme u tance. Tančíte? Kdekoliv, jakkoliv, nebo máte zábrany? Tohle je obrovsky důležité – dát si to svolení plného projevu. Ponořit se do autenticity, zranitelnosti, vyjádřit emoce.

Teď se dostáváme do druhé části, kde vás chci podpořit v tom, jak se svým tělem pracovat, abyste se sami cítili skvěle a aby vás tělo podporovalo. Možná jste to slyšeli stokrát, zkuste si to ale přečíst s otevřenou myslí dítěte, jako kdybyste vše slyšeli poprvé. 

Harmonizace těla a rozproudění energie v několika krocích

1. Jděte do přírody. A nejlépe každý den.

Jít na hodinu do lesa, obklopit se přírodou. Její energii vnímáme tolika smysly, že se naše tělo harmonizuje automaticky. Proč je procházka tak prospěšná? Když jsme v přírode, naše oči běhají po horizontu a aktivují se jiná mozková centra než třeba když jsme jen doma.

2. Ztište se, meditujte

Možná si říkáte, že meditace je nuda, že vás to nebaví, že vám to nejde. Můžete si třeba jen pustit meditační hudbu a naladit se na sebe, dopřát si to. Krásná je jóga Nidra. Jen ležíte, máte u toho zavřené oči a nic jiného neděláte. Trvá to 20 minut a je to lepší než odpolední spánek. To ztišení pro nás může být cokoliv, třeba jen koukání z okna.  

3. Zkroťte mysl, tělo ji bude následovat

Tělo následuje, co mu říkáme. Vnímá to, jak my ho vnímáme, jak o něm mluvíme, co si říkáme, když se vidíme v zrcadle. Když například u porodu žena myslí na to, jak bude porod krásný a hladký, skutečně tomu tak bude. Ve sportu je pozitivní myšlení alfou a omegou vítězů. Všem velmi doporučuji pozitivní afirmace, které vás skvěle podpoří.

Máte už svou oblíbenou afirmaci?

Vyzkoušejte „Pozitivní jednadvacítku„, afirmace, které jsem vytvořila spontánně v euforii po přestěhování do našeho vysněného domu v Cornwallu.

Každé ráno jsem vyšla bosky na balkón, vyfotila jsem moře a kopce a vytvořila afirmaci.

A protože mi přišla nádherná a silná odezva od sledujících na Instagramu, nahrála jsem afirmace do hodinové smyčky a vytvořila 21 karet s afirmacemi, které si můžete vytisknout nebo si je uložit na plochu telefonu. Afirmace si můžete zdarma stáhnout zde.

4. Spěte dostatečně a co nejlépe 

Vím, že je to těžké, ale dopřávejte si to. Častým zlozvykem je večerní prokrastinace, kdy scrollujeme na telefonu nebo si na Netflixu dáváme ještě jeden díl seriálu. Vytvořte si večerní rituál, kdy vypnete telefon třeba 2 hodiny před usnutím. Vytvořte si prostor s deníkem na 5 minut. Večerní rituály v sobě nesou obrovskou sílu, protože náš den začíná už večer. To je ta sebeláska, ta péče o sebe. 

5. Voda, voda, voda

Naše tělo je z 80 % tvořeno vodou, a proto je důležité myslet na pitný režim. Pijte vědomě, soustřeďte se na to. 

6. Hýčkejte se esenciálními oleji a ponořte se do sound healingu

Aromaterapie neuvěřitelně prospívá našemu tělu. Já už si svůj život i životy našich dětí nedovedu bez této podpory představit. Esenciální oleje můžete nakapat do difuzéru, na určitá místa na těle, někdo je používá i vnitřně. Má to úžasné účinky, obzvlášť, pokud máte oleje sestavené na míru, tak to dokáže na podvědomé úrovni podpořit vás, vaši mysl a tělo a pomoci vnitřní harmonizaci, i když se na ni nesoustředíte. 

Skvělý a účinný je také sound healing. Já používám tibetskou mísu, zvonky, poslouchám nebo si sama říkám mantry. A taková zajímavost: při scanování mozku se vědci soustředili na jeho zaktivovaná centra. Na začátku experimentu byla skupina dobrovolníků v bdělém beta stavu ve stresu, během pár minut se poslechem tibetské mísy centra začala zklidňovat a bylo vidět, jak mozek na tento druh terapie velmi rychle reaguje. Tibetské mísy se dají přikládat různě na tělo, není to jen o jejich poslechu. 

7. Projděte se energetickou cestou

Energetické cesty jsou cesty do našeho podvědomí, kde jsou uloženy strachy a zranění. A tím, že si je zvědomíme, že jim dáme naši pozornost, že porozumíme tomu, jakou zprávu nám nesou, je pro nás ta zpráva určitým darem. S těmi strachy a stíny pak můžeme dál pracovat. Často mi ženy po energetické cestě řeknou: “Hele, já ani nevěděla, že tam mám v sobě tolik vzteku, zlosti a bolesti.” Některé vzpomínky jsme totiž raději potlačili. Ale to neznamená, že nás neovlivňují. Naopak. Pořád si je neseme v našem těle. I proto je důležité odpouštět, pracovat s těmi zraněními a harmonizovat je.

8. Vyzkoušejte Energetic Healing

Tato metoda je je čistě o práci s energií. Já s ní pracuji 1:1 v koučinku se svými klientkami. A nerada ji nazývám healing (léčení), vystihující mi přijde spíš energetic flow nebo energetická podpora. V koučinku díky tomu pro vás držím vaši energii. Pomáhám ji aktivovat, harmonizovat a nechat skrze vás projít. Funguje to tak, že společně procházíme vaše tělo a podle toho, jak tělo reaguje, tak ta místa harmonizujeme. Vaše tělo mnohem intenzivněji komunikuje s vámi, vy komunikujete se mnou a já podporuji vaši proudící energii. Můžete cítit mravenčení, teplo, může s tím přijít i silná emoční reakce právě ze všech nastřádaných bloků. Skrze Energetic Healing se naše vnitřní energie dává do pohybu a začíná proudit i místy, kde byla doteď stažená a proudit nemohla. Rozproudí se kreativita, hojnost, člověk začne zářit, začne cítit. Často pracuji s ženami v oblasti jejich pánve, protože tam často máme určitou tenzi a energie tam neproudí tak, jak má. A neznamená to, že musíte mít zdravotní problémy. Ze své praxe vím, že čím víc touto metodou pracuji, tím větší cítím flow, tím více je mi v mém těle lépe, lépe zvládám náročné situace, a že jich letos bylo opravdu hodně. Jsem trpělivější, jsem lepší máma. Dokážu lépe držet energii pro sebe, pro své blízké a klientky. 

Jsou věci, které doporučuji dělat denně: být v přírodě, víc odpočívat, pít hodně vody, napouštět si vanu s epsomskou solí, která pomáhá regeneraci a dosycení těla a odchodu toxinů.

Tohle jsou způsoby, jak to tělo podpořit a jak energii rozproudit. Vyberte si to, co je vám nejbližší a napište mi, jak se cítíte.

Šárka

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů