Jak mít více energie v podnikání a 10 způsobů, jak si ji udržet

Zažíváte v životě a v podnikání momenty euforie? Daří se vám, máte spoustu nápadů, sršíte energií a… pak přijde energetický propad? A trvá vám dlouho, než se z toho dostanete? Mně před pár dny napsala klientka o tomto svém problému a chtěla ujistit, že je to v pořádku a běžné. Podle mě to v pořádku není – v pořádku je cykličnost, ale ne propad, tehdy je potřeba něco změnit.

Menší pokles příjmu v podnikání je integrací změn

Mít velké poklesy v energii, být zahlcená a mít chuť to všechno vzdát by nemělo být součástí vašeho podnikání. V pořádku je cykličnost. Hodně žen, které mají svůj byznys, stále očekává růst podobný tomu v zaměstnání. Já sama jsem to před lety měla také tak. Jaký je rozdíl mezi zaměstnancem a podnikatelem? V zaměstnání tak nějak postupně rosteme, zatímco pro podnikání je typická určitá cykličnost. Růst střídá mírný propad, za kterým pak následuje růst o něco vyšší než ten předchozí. Já ve svém podnikání ale neočekávám, že každý další měsíc bude lepší než ten předchozí, netlačím na sebe. Vím, že tyto drobné propady jsou součástí mého růstu, a to, co někdo vnímá jako pád, já vnímám jako integraci. A příležitost si vlastně ty věci přeskládat tak, jak potřebuji. Velký propad obvykle přichází, když se něco neděje podle našich očekávání.

Co stojí za energetickými propady v podnikání

  1. Nesoulad v životě

Nejsme v souladu s tím, jak žijeme a kam směřujeme a stejně tak nejsme ani v plném souladu se svým podnikáním. Zde je pár tipů na to, jak mít víc energie.

  1. Nepečujeme o fyzické tělo

Nejsme fyzicky ukotveni ve svém těle, utíkáme od sebe. K sociálním sítím, televizi, jídlu, k práci.

  1. Chybí osobitá strategie

Následujeme strategii někoho jiného, která s námi není v souladu, nebo žádnou strategii nemáme. Já osobně vnímám jako zásadní určit si priority a postupně je realizovat tak, abych já s tím byla energeticky v souladu, abych nebyla vyčerpaná a posouvala svoje podnikání.

  1. Málo radosti

Neprožíváme dostatek radosti a nebo neděláme to, co nás nabíjí energií.

  1. Chybí vize

Chybí nám vize a ztrácíme směr. Mít vizi znamená být v celistvé ženské energii. Následují ji mužská energie, která má plán a strategii. Je konzistentní, jde do akce a mimo svou komfortní zónu. 

  1. Nejsme konzistentní a chybí laskavá disciplína

Neustále roztlačujeme svoje podnikání: Stop – go – stop – go. Podobně když opakovaně roztlačujete auto, když ho rozpohybujete, nechcete, aby se zastavilo. A pokud se zastaví, musíte vynaložit znovu velké úsilí, aby se dalo do pohybu. To nebaví nikoho. Kvůli tomu často vzniká u žen určitý finanční limit – dávám do svého podnikání tolik energie a stejně se mi to nevrací. Je ale potřeba si uvědomit, že úplně nejtěžší je to na tom startu a pak je zapotřebí dělat konzistentní kroky a mít disciplínu, která nás dovede k naplnění naší vize. A disciplína může být laskavá a být naším darem.

  1. Nefunkční vzorce

Následujeme staré vzorce, které sloužily předchozím generacím, ale my už si můžeme vybrat jinak.

  1. Nízká sebehodnota

Čekáme na souhlas okolí, máme příliš nízké ceny a slabě nastavené hranice s klienty. Přebíráme i odevzdáváme zodpovědnost tam, kde nemáme. 

9. Nesprávná měřítka

Svůj úspěch měříme okamžitými výsledky (jak ne/vyšla aktuální kampaň), což nás někdy stáhne dolů. 

10. Nepečujeme o svou energii

Staráme se o podnikání, domov, rodinu, ale na sebe a svou energii zapomínáme a vzpomeneme si, až když něco nefunguje (nemoc vyčerpání…)

Poznali jste se v některém z nich?

Šárka

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů